ČESKÁ STRANA SOCIÁLNĚ DEMOKRATICKÁ
okres Pelhřimov

ČSSD naděluje ještě před Vánoci

ČSSD.cz 09. 12. 2018

ČSSD pro lidi odkázané na pomoc druhých vybojovala až o 6000 Kč navíc!! Poslanecká sněmovna na dnešním zasedání schválila bez větších námitek návrhy ČSSD, které zdravotně postiženým lidem s úplnou závislostí zvýší příspěvek na péči o 6 000 korun a lidem s těžkou závislostí o 4 000 korun.

Už v květnu přišel s iniciativou zvýšit příspěvek pro osoby s nejvážnější mírou handicapu, tedy pro ty zcela závislé na cizí pomoci, nedávno zesnulý sociálnědemokratický senátor Vladimír Plaček. Aby handicapovaní nekončili v pečovatelských ústavech, navrhl stávající měsíční podporu 13 200 korun zvýšit na 19 200 korun. Novelu zákona o sociálních službách posunul v listopadu ještě dál Roman Sklenák. Poslanec ČSSD a člen sněmovního sociálního výboru podal pozměňovací návrh, ve kterém prosazoval zvýšení příspěvku na péči také pro lidi se 3. stupněm závislosti na druhých, konkrétně o 4000 korun. Přibližně 25 tisíc osob se 4. stupněm závislosti se dočká více peněz už dva měsíce po vydání zákona ve Sbírce zákonů ČR. Zvýšený příspěvek v nižším stupni se týká více než 60 tisíc lidí a bude účinný od 1. července 2019.

Hnutí ANO chtělo ve svém pozměňovacím návrhu na stejné datum posunout také navýšení příspěvku pro osoby s nejtěžším stupněm postižení. Navíc se lišila i jeho představa o výši příspěvku v obou stupních postižení. Koaliční partner navrhoval pro osoby ve 3. stupni závislosti o 1000 korun méně a pro handicapované lidi ve 4. stupni závislosti dokonce o 2000 tisíce méně než ČSSD.

Radost neskrývala po odhlasování návrhu ČSSD ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová: „Dnešní úspěch je výsledkem týmové práce sociální demokracie. Podařilo se nám tento návrh posouvat v rámci projednávání až k dnešnímu výsledku. I když se jedná o finančně náročnou záležitost, nám se minulý rok podařilo ušetřit na dávkách v hmotné nouzi 1,2 miliardy korun, takže si to můžeme dovolit. Letos to dokonce vypadá na 2,2 miliardy korun.“

Autor schváleného pozměňovacího návrhu Roman Sklenák dodává: „Říká se, že úspěch má mnoho otců a neúspěch je vždycky sirotek, takže v tomto případě jsme všichni úspěšní otcové. Ta cesta byla mnohem složitější, než by se po hlasování mohlo zdát. Jen pro připomenutí, první Babišova vláda vyjádřila negativní stanovisko. Za dnešním výsledkem je spousta hodin vyjednávání, ale samozřejmě důležitý je výsledek a ten je skvělý. Myslím, že jsme udělali radost minimálně těm 85 tisícům příjemců a jejich rodinám, protože jsme jim umožnili zase o něco šťastnější a důstojnější život.“